A.) Lucrari pregatitoare plantarii pomilor:
* alegerea materialului saditor: Pepiniera noastra va ofera avantajul unui material saditor sanatos, testat virotic, garantam din punct de vedere al soiurilor si putem furniza date tehnice importante.
* degajarea terenului: este o operatie obligatorie mai ales pentru un teren care nu a fost lucrat mai multi ani.
* fertilizarea terenului: este o lucrare importanata care precede plantarea puetilor. Dupa cum se stie, aprtul N, P si K este adus in mod natural in sol, dar de cele mai multe ori este insuficient. Fertilizarea se face prin imprastierea uniforma pe intreaga suprafata a cantitatilor de ingrasamant recomandate.
* stabilirea distantelor de plantare: intre pomii de pe rand 4-5m si intre randuri 3m, 3.5m, 4m, 4.5m, iar la nuc 10m.
* pichetarea terenului: exista mai multe sisteme de pichetare si alegerea uneia dintre ele este dictata de situatia concreta care trebuie analizata din mai multe unghiuri: vigoarea solului, tipul plantatiei, directia optima de lucru cu utilaje mecanice in cazul livezilor in panta. Cele mai uzuale sisteme de pichetare sunt: in patrat, in dreptunghi, in sah, si in triunghi echilateral.
a) In patrat
Distanta dintre randuri este egala cu distanta dintre pomi pe rand.
b) In dreptunghi
Distanta dintre randuri este mai mare decat cea dintre pomi pe rand.
c) In sah
Distanta dintre randuri este egala cu distanta dintre pomi pe rand.
d) in triunghi echilateral
Distantele intre randuri sunt sunt mai mici decat cele dintre pomi pe rand.
* sapatura gropilor: se poate executa manual sau mecanizat. Gropile sapate manual au de obicei forma patrata: 60cm – 60cm – 60cm minimum. Pe solurile grele, argiloase, gropile vor avea forma unui patrat cu latimea de 1.5msi adancimea de 0.8m. Pe solurile mijlocii 1.2m si 0.7m adancime, pe terenuri intelenite saparea gropilor se va face cu cateva luni inainte. Pamantul rezultat din saparea primei jumatati se va depune pe una din laturile gropii, iar restul pe latura opusa.
B.) Plantarea:
Inainte de inceperea plantarii pomilor, in viitoarea livada vor fi aranjate urmatoarele materiale auxiliare:
– balega proaspata de vita;
– pamant galben;
– apa;